De overheid zendt tweemaal per jaar een testbericht uit, namelijk op de eerste maandag in juni en december. Op dat moment kun je controleren of je mobiele telefoon NL-Alerts ontvangt. Ontvang je geen NL-Alert, maak daar dan melding van bij de leverancier van je mobiele telefoon.
Wanneer je een NL-Alert op je mobiel ontvangt, laat je telefoon een doordringend alarmgeluid horen. Op het display van je mobiel zie je direct het NL-Alert. Hierin staat wat er aan de hand is, wat je moet doen en waar je meer informatie kunt vinden. Lees het bericht meteen, kom in actie en help anderen.
NL-Alert komt met een hard alarmgeluid binnen om je te waarschuwen voor een noodsituatie. Een NL-Alert klinkt daarom anders dan wanneer je een whatsappbericht, een e-mail ontvangt of wordt gebeld. In internationale standaarden is vastgelegd dat NL-Alert de gebruikersinstellingen van je mobiele toestel volgt. Dat betekent dat wanneer je volume voluit staat het alarmgeluid hard klinkt en wanneer je telefoon op stil staat het alarm niet klinkt. Dit verschilt per merk. Voor vragen over je toestel kun je contact opnemen met de klantenservice van jouw telefoonmerk.
Het uitspreken van teksten van NL-Alerts is een functionaliteit die op sommige mobiele telefoons voorkomt en bij sommige toestellen niet. Het is een instelling op je mobiele telefoon.
In de instellingen van je mobiele telefoon is het mogelijk om de standaardtaal voor het uitspreken te wijzigen. Wanneer de telefoon in het Engels is ingesteld, worden data ook in het Engels uitgesproken.
De manier van wijzigen van de instellingen verschilt per toestelmerk en software-versie. Je kunt de instellingen wijzigen onder de optie tekst naar spraak (text to speech). Deze optie staat vaak onder ’toegankelijkheid’. Wanneer dit niet het geval is, kun je het beste contact opnemen met de telefoonfabrikant.
Er kunnen meerdere redenen zijn waarom jij wel een NL-Alert ontvangt en een ander die zich op dezelfde plaats bevindt niet.Deze video legt precies uit hoe dat kan.
Nee, als je telefoon geen netwerkbereik heeft, uit of in vliegtuigmodus staat, kun je geen NL-Alert ontvangen.
Dat hangt er van af. Als het NL-Alert nog actief is en je bent in het uitzendgebied, zul je het NL-Alert alsnog ontvangen. Als het NL-Alert niet langer actief is, zul je het NL-Alert niet meer ontvangen.
Als je NL-Alerts wilt ontvangen moet je bereik hebben van één van de mobiele providers in Nederland (KPN, Odido of VodafoneZiggo). NL-Alert werkt niet via WiFi. Maar:
- Mobiele telefoons die met WiFi zijn verbonden zijn meestal tegelijkertijd ook met een mobiele provider zijn verbonden, zodat je telefoon ook NL-Alerts ontvangt als hij met WiFi is verbonden.
- Je telefoon is standaard verbonden met de provider van wie je de SIM kaart hebt gekregen. Als je telefoon je eigen provider niet meer “ziet”, zal hij verbinding zoeken met het netwerk van andere providers. Je kunt dan waarschijnlijk niet bellen of internetten, maar wel NL-Alerts ontvangen. Datzelfde geldt als er geen SIM kaart in je telefoon zit.
NL-Alerts komen op je mobiel binnen via cell broadcast. Het grote voordeel van deze techniek is dat die ook werkt als het netwerk overbelast is. Cell broadcast is gratis en anoniem: je hoeft je niet aan te melden en je nummer blijft onbekend. Benieuwd naar de verschillen tussen NL-Alert en een SMS?Bekijk dan deze video.
Ja, zolang de waarschuwing geldt, wordt er automatisch een NL-Alert uitgezonden binnen het bepaalde gebied. Zodra je dat gebied ingaat of je er jouw telefoon aanzet, ontvang je een NL-Alert.
NL-Alert is anoniem. De overheid heeft je mobiele nummer niet nodig om ervoor te zorgen dat jij een NL-Alert ontvangt. Het NL-Alert wordt met cell broadcast via de zendmasten verspreid naar alle mobiele telefoons in het gebied waar de noodsituatie effect op heeft.
Elke functie die je op je mobiele telefoon gebruikt, vraagt in meer of mindere mate batterijcapaciteit. De NL-Alert-functionaliteit heeft een zeer beperkte invloed op je batterijverbruik.
Hiervoor moet je naar de instellingen van je mobiele telefoon. Let op: je ontvangt dan geen waarschuwingen meer van de overheid in noodsituaties. Dit geldt in Nederland, maar ook buitenlandse overheden kunnen je indien nodig mogelijk niet meer waarschuwen als je in het buitenland bent.
Vrijwel alle mobiele telefoons die in Nederland verkocht worden, zijn standaard ingesteld voor NL-Alert.
iPhone
Heb je een iPhone?Lees dan hoe je kan controleren of NL-Alert goed is ingesteld.
Android
Heb je géén iPhone? Dan mag je ervan uitgaan dat je een Android-besturingssysteem hebt. Bekijk de instructies om je Android-telefoon te controleren. Sommige Samsung-telefoons werken net even anders. Daarom heeft Samsung een instructievideo op hun site staan.
Heb je een toestel zonder touchscreen, zoals een oudere Nokia-telefoon, dan kun je je toestel mogelijk handmatig instellen voor het ontvangen van NL-Alert. Zoek dan in het menu van je toestel naar 'Cell Broadcast' en meld je aan ('Subscribe') voor kanaal 919. Via dat kanaal worden Cell Broadcast-berichten verstuurd.
Heeft jouw telefoon een ander besturingssysteem dan iOS of Android? Neem dan contact op met de klantenservice van het merk van jouw telefoon.